VÅRA REFERENSPROJEKT

Våra produkter används mångsidigt och har olika tillämpningar på olika platser för att möta olika behov och syften. Nedan kan du utforska referensprojekt med exempel på hur våra produkter har installerats och använts.

MOBIL INFÄSTNING OCH FLYTGALLER I TOMMARPSÅN

På uppdrag av Länsstyrelsen i Skåne installerade vi en fiskräknare TiVA FC i Tommarpsån för att övervaka fiskvandringen. Här fanns det ingen fast struktur för infästningen av fiskräknaren att tillgå så vi använde oss av vårt mobila räknartorn för mobil infästning, tillsammans med flytgaller för att leda fisken in genom fiskräknaren.

RÄKNARTORN
Räknartornet som vi kan erbjuda är tillverkat i rostfritt stål och har en bred bas med fyra justerbara fötter för att kunna placeras i ett vattendrag även om botten inte är helt jämn. Tornet är 2 meter högt och passar för vattendrag med ett vattendjup upp till ca 1,2 meter. Tornet har även en vinsch monterad så att räknaren kan hissas upp ur vattnet för smidig rengöring och service. Dessutom har tornet många infästningspunkter för att kunna fästa ledanordningar som t.ex. flytgaller.

FLYTGALLER
Flytgallret som vi tillverkar är en variant av ett så kallat resistance board weirs. Det består av en rörkonstruktion som fästs i botten på vattendraget. Själva gallret består av luftfyllda UV-tåliga rör som gör att gallret flyter av sig själv.

Den stora finessen är dock den justerbara vingen bakom gallret som med hjälp av vattnets tryck lyfts upp över ytan och därmed förhindrar fisken att simma förbi gallret. När gallret sätts igen av till exempel löv så samlas det upp vid gallrets överkant och kan enkelt tas bort. Om vingen är rätt justerad så kan gallret till och med vara självrensande. Funktionen gör även att t.ex. kanoter och kajaker kan passera utan problem, det gäller även om det skulle komma någon stor stock.

Mobilt räknartorn för mobil infästning av fiskräknare TiVA FC. Kompletterat med flytgaller. Mobile installation.

Fiskräknare med flytgaller i Tommarpsån 2021.

Första fiskarna genom fiskräknaren i Tommarpsån.