MODERNISERAD FISKVÄG VID LYCKEBY KRAFTVERK
Lyckebyån i sydöstra Blekinge är ett viktigt vattendrag med ett rikt biologiskt liv. Här trivs arter som vimma, sutare, ruda och den alltmer sällsynta europeiska ålen. Ån har dessutom stor potential som lek- och uppväxtområde för havsöring tack vare sina fina strömhabitat och goda vattenkvalitet. Cirka en kilometer uppströms mynningen i Östersjön möter fisken sitt första vandringshinder – Lyckebydammen. Denna historiska damm, uppförd i början av 1700-talet och designad av den välkända ingenjören Christopher Polhem, har länge utgjort en barriär för fiskar att nå sina naturliga lekplatser högre upp i ån.
FRÅN TRÄTRAPPA TILL MODERN SLITSRÄNNA
Tidigare fanns här endast en brant bassängtrappa i trä, genom vilken endast starka simmare som havsöringen lyckades passera. För de flesta andra arter har det varit en omöjlig uppgift att ta sig förbi. För att återställa vandringsmöjligheterna i ån och öka konnektiviteten i vattendraget har Fiskevårdsteknik AB, på uppdrag av Karlskrona kommun, konstruerat en modern fiskväg i form av en slitsränna vid dammen. Slitsrännan består av en serie bassänger, sammankopplade genom vertikala slitsar, vilket gör att fiskar kan ta sig upp stegvis och vila i bassängerna mellan slitsarna. Denna design, med låg lutning och mindre turbulens, gynnar även svagsimmande arter som tidigare inte kunnat passera.
ÖVERVAKNING OCH UPPFÖLJNING
För att utvärdera effekten av den nya fiskvägen har vi installerat vår TiVA FC fiskräknare, som gör det möjligt att noggrant övervaka fiskvandringen. Hittills har vi observerat en stor variation av olika arter som passerat varav många utav dessa är svagsimmande arter som löja, ruda och sutare. Glädjande nog ser vi att många små uppvandrande ålar nu använder fiskvägen i hög utsträckning. Ålen är en av de särskilt prioriterade målarterna och det är mycket positivt att se att de mindre uppväxande individerna lyckas ta sig upp genom fiskräknaren. Havsöringen, som också är en viktig målart, börjar nu under hösten passera i stora antal. Detta är ett tecken på att den nya fiskvägen fungerar som planerat och bidrar till att stärka bestånden av dessa skyddsvärda arter. Se några av dessa fiskpassager i videon till höger!
FISKGALLER
Förutom själva fiskräknaren har vi på TiVA även levererat ett fiskvänligt intagsgaller för att på ett säkert sätt skydda och vägleda nedvandrande fisk förbi dammen och det vattenkraftverk som fortfarande är i drift. Gallret består av specialbockade plåtprofiler som är kostnadseffektiv lösning och samtidigt har en hydrauliskt fördelaktig profil som gör att fallförlusterna genom gallret blir väldigt låga. Läs mer om gallret.
Passager från fiskvägen vid Lyckeby kraftverk, juli och augusti 2024.
Den nya slitsrännan i Lyckeby kraftverk.
En TiVA FC monterad i gallerbur i fiskvägen.
Fiskvänligt intagsgaller.