Räknartorn

Länge var elektronisk fiskräkning beroende av fasta strukturer för infästning av fiskräknaren. Men tänk om man kunde placera en fiskräknare fritt i ett vattendrag, med möjlighet att hissa upp den över vattenytan för service och rengöring?

Vi designade, tillverkade och installerade det första mobila räknartornet sommaren 2016 och produkten har sedan dess utvecklats och förbättrats. Våra räknartorn används i vattendrag av varierande storlek och standardmodellen lämpar sig bäst för ett vattendjup mellan ca 0,5-1 m. Olika varianter av våra torn har använts i exempelvis Sågkvarnsbäcken i Örebro Län, Tommarpsån i Skåne och vid utloppet av Hemmesta Sjöäng i Värmdö kommun.

Man kan säga att tornen utgör en temporär fast struktur på lokalen som ska studeras. Här sitter räknaren stadigt och skyddat och kan fortfarande hissas upp för åtkomst. Tornet har fyra individuellt justerbara fötter vilket gör att tornet även kan placeras på en ojämn botten. Därutöver är konstruktionen försedd med många hål för stor flexibilitet vid infästning av exempelvis avledningsgaller. Vi har torn som passar alla våra räknare och vi kan även anpassa dem om det finns speciella önskemål. De utförs i rostfritt stål och kan fås med eller utan galler.