1. Start
  2. /
  3. TiVA UVC – Undervattenskamera...

TiVA UVC – Undervattenskamera för fiskövervakning

Högkvalitativa bilder och video på fisk under vatten

Undervattenskamera med AI

TiVA UVC är en helt ny typ av undervattenskamera som med hjälp av avancerad AI-teknik i realtid analyserar fiskaktivitet under vattnet. 

Med en konstant uppkoppling till en webbplattform är data tillgänglig efter att fisken passerat förbi kameran. På plattformen som nås från valfri dator eller mobiltelefon finns användarvänliga analysverktyg och rapportverktyg samlade för enkel och snabb åtkomst.

Undervattenshusets nätta storlek möjliggör en smidig och kostnadseffektiv installation i alla tänkbara miljöer. I paketet ingår komplett hårdvara med undervattenshus, belysningsramp med vitt och infrarött ljus samt ett apparatskåp med all nödvändig utrustning för strömförsörjning och fjärranslutning.

Fiskalgoritm

Filmen nedan visar hur fiskalgoritmen arbetar med videoströmmen för att känna igen fiskobjekt som simmar genom fiskräknaren.

Installation

Undervattenshuset levereras med rostfri stålbygel för flexibel montering där kamerans vinkel och riktning kan justeras. På så vis kan kamerans vy optimeras utifrån den omgivande miljön. Kameran har ett vidvinkelobjektiv och även stöd för 3X optisk zoom.

Kamerahuset

Kamerahuset är gjutet i polyuretan som både är slagtåligt och beständigt mot vatten och kemikaliepåfrestningar. Fönsterrutan som kameran filmar igenom är av reptålig polykarbonat vilket gör det enkelt att rengöra från eventuell påväxt av alger.

Belysning

Undervattenskameran levereras med en belysningsramp med både vitt och infrarött ljus. Det vita ljuset kan med fördel användas dagtid för bättre ljussättning. Det infraröda ljuset kan användas nattetid för för att minimera störningen av fisk som är nattaktiva.

Mjukvara

Bildströmmen från kameran analyseras i realtid av en processenhet som är specialtränad på att endast känna igen fiskar som passerar förbi kameran. Detta minimerar yttre störningar av t.ex. solinstrålning eller rörelse av undervattensvegetation. När en fisk passerar förbi kameran lagras information om tidpunkt, art och riktning tillsammans med en bild och videofilm från passagen.

Webbplattform

Alla registreringar som samlas in av TiVA UVC skickas kontinuerligt upp till en användarvänlig webbplattform där användaren kommer åt all data och kan titta på alla videofilmer. På plattformen finns också analysverktyg för att analysera insamlat material och rapportverktyg i form av tabeller och diagram. Det är även såklart möjligt att exportera ut all data till exempelvis Excel för vidare bearbetning.