Robust design

TiVA FC är en fiskräknare i robust design med väl genomtänkta detaljer som baseras på många års erfarenhet. Konstruktionen är helt i rostfritt stål och levereras med ett välbyggt räknarskåp med Panel-PC och kommunikationsutrustning.

Tiva FC fiskräknare

Genomtänkta detaljer

Fiskräknaren består enkelt förklarat av en belyst kameratunneln och en luftfylld kamerakon. Fisken simmar igenom tunneln där kamerorna och AI-algoritmerna arbetar tillsammans för att känna igen, räkna och mäta fisk som passerar. Alla detaljer i fiskräknaren från anslutningar, belysning, kamerakon, kontrastbakgrunder och detaljer för infästning är noggrant genomtänkta och ett resultat av över 25 års erfarenhet av fiskräknare.

Multipla kameror i luftfylld kamerakon

Fiskräknaren är utrustad med flera kameror av högsta kvalité för skapar en detaljgrad i bilden som inte tidigare skådats i en fiskräknare. Kameran som spelar in videofilmer på fisken som passerar har en stor bildsensor och växlar sömlöst mellan inspelning i färg dagtid och svartvit inspelning under dygnets mörka timmar med stöd av infraröd belysning utan en försämring av kvalitén. Förutom videokameran är fiskräknaren dessutom utrustad med en 3D kamera som möjliggör storleksmätningen av fisken med en mycket hög noggrannhet (+/- 2 cm).

Kamerorna är placerade inuti en luftfylld kamerakon för att skapa optimala förutsättningar för bästa möjliga siktdjup även i grumligt vatten.

Fiskräknaren är utrustad med högkvalitativa kameror för bästa detaljåtergivning i bilder. Infälld bild visar djupbild från 3D-kameran som används för storleksmätning

Smart belysning

I tunneln sitter dubbla integrerade ljuspaneler med vitt och infrarött ljus. Ljuset kan styras med hög detaljgrad i mjukvaran för att få bästa möjliga förutsättningar för kameror och bildkvalité och samtidigt påverka fiskvandringen minimalt. Normalt används den vita belysningen dagtid medans fiskräknaren nattetid slår över till infrarött ljus. Ljuset kan ställas in så att det automatiskt slår om vid aktuell plats solupp- och nedgång. Detta kan ske vid exakt tidpunkt eller med en viss fördröjning. Ljuset går även att styra helt manuellt om så önskas.

Exempel på sik som vandrar i fiskräknaren på natten med infrarött ljus och dagtid med vitt ljus

Två storlekar

Fiskräknaren kommer i två storlekar där den ena är anpassad för större fisk (upp till 140 cm) som havsvandrande lax och havsöring. Den mindre fiskräknaren passar bra i mindre vattendrag med fiskar upp till 100 cm och är också lättare att hantera om fiskräknaren ska placeras fritt i ett vattendrag tillsammans med ett mobilt räknartorn..

Tiva FC kommer i två olika storlekar. Den större är avsedd för fisk upp till 140 cm och har en fri öppning om 50×50 cm. Den mindre är 100 cm lång och har en fri öppning om 40×30 cm.

Väderskyddat apparatskåp och flexibla anslutningar

Till räknaren levereras ett apparatskåp för utomhusbruk som innehåller all nödvändig utrustning för strömförsörjning, drift och fjärranslutningar enligt nedan.

  • Snabbkopplingar för enkel anslutning av kablar
  • Industriell 4G-router
  • GSM-relä för fjärromstart
  • Extra eluttag
  • Dator med pekskärm

Räknaren styrs med hjälp av den integrerade datorn med pekskärm som är monterad i apparatskåpet. Men det går lika bra att styra fiskräknaren med valfri webbläsare i en vanlig PC eller telefon.

Fiskräknaren styrs enkelt via gränssnittet och den medföljande panel-PCn med pekskärm.

Fiskräknaren levereras med en 25 m lång signalkabel som standard. Kabeln har snabbkopplingar i båda ändar vilket gör installationen enkel att utföra. Apparatskåpet levereras med en färdigmonterad stickproppskontakt för smidig anslutning av 230VAC. Fiskräknaren går lika bra att driva med 230VAC eller via 24VDC om fast ström saknas. Strömförbrukningen för räknaren i fullt driftläge med full belysning uppgår till ca 50W men kan via strömsparfunktioner förbruka så lite som 20W vilket gör att fiskräknaren kan drivas med batterier och solceller om så önskas.

I fiskräknaren sitter utrustning för fjärranslutning via 4G router och fjärrströmbrytare via GSM monterad. För full funktion av fiskräknaren krävs en stabil internetanslutning med fast publik IP-adress och ett M2M abonnemang med stöd för tal och SMS. Vi kan ordna med alla nödvändiga abonnemang som en tilläggstjänst och då levereras levereras räknaren färdigkonfigurerad med alla SIM-kort så att data automatiskt skickas till molnplattformen fiskdata.se så fort den startas.